Kucharz z praktyką - indywidualnie

5.01.2024

Zobycie wiedzy i umiejętności z zakresu planowania produkcji; surowców gastronomicznych; maszyn i urządzeń gastronomicznych; obróbki wstępnej surowców; technik sporządzania dań podstawowych, dań głównych i przekąsek; wypieku ciast; sporządzania deserów i napojów; sporządzanie potraw specjalistycznych; ekspedycji wyrobów kulinarnych.

Absolwent kursu posiada wiedzę w zakresie:
- Organizacji stanowiska pracy zgodnie z obowiązującymi w placówce gastronomicznej przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i wymaganiami ergonomii
- Zasad bezpiecznego korzystania z maszyn, narzędzi i sprzętu gastronomicznego
- Zasad układania jadłospisów
- Klasyfikacji żywności
- Metod obróbki surowców i półproduktów
- Warunków przechowywania żywności
Absolwent kursu posiada umiejętności praktyczne w zakresie:
- Kalkulacji potraw i obliczania wartości odżywczych
- Planowania jadłospisów dostosowanego do różnych grup wiekowych
- Przeprowadzania obróbki wstępnej i cieplnej
- Sporządzania potraw jarskich, półmięsnych, mięsnych, rybnych
- Przygotowywania deserów, przekąsek

 

Zajęcia teoretyczne e-learning oraz praktyczne 40h.  w obiekcie gastronomicznym

 

Czas szkolenia: 80 godzin

Cena kursu: 2500,00/os

 

 

Zapisy:

Centrum Kształcenia Zawodowego w Gliwicach
ul. Prymasa St. Wyszyńskiego 11, 44-100 Gliwice
tel.: 32 231-11-81
tel. kom.: 697-818-625
e-mail: gliwice@zdz.katowice.pl
www: www.kursy.gliwice.zdz.pl